Kjetil Andre Grydeland.
Kjetil Andre Grydeland. (Foto: Trygve Larsen)

- Billig for banken å holde oss i live

En større bruktbilforhandler på Østlandet har permittert alle ansatte. Han er nå avhengig av en god dialog med banken.

Det er helt stille i lokalene til bruktbilforretningen Sportwagen AS i Vestby sør for Oslo. Selskapet omsatte i 2018 for nær 140 millioner kroner.  

- Alle ansatte er nå permittert, så nå er det bare jeg som ordner en del praktisk ting, sier Kjetil Andre Grydeland som er eier og daglig leder av bedriften.

Noe av det første Grydeland gjorde da han forsto at nå måtte virksomheten stenge var å ta kontakt med banken.

- Jeg har tatt min diskusjon med banken, og den har vært ok. De er jo strengt tatt billig for banken å holde vår virksomhet i live, sier bilforhandleren.

Siden dette gjelder alle, tror jeg ikke det blir noen vesentlig nedgang i verdien av varelager så lenge det ikke tilføres biler.

Grydeland er samtidig krystallklar på at han ikke hadde ventet noe annet.

- De siste syv årene har jeg skaffet banken en låneportefølje på 500 millioner kroner til seks prosent rente. Vi snakker om en gjensidig avhengighet, sier han.

- Jeg synes det ville være synd hvis bankene knekker bilbransjen, sier han og legger til at det tror han ikke kommer til å skje.

Bruktbilverdiene

Eieren av Sportwagen mener det ikke er noen stor grunn til bekymring knyttet opp til verdien av varelager i form av bruktbiler.

- Siden dette gjelder alle, tror jeg ikke det blir noen vesentlig nedgang i verdien av varelager så lenge det ikke tilføres biler. Dette tror jeg er ganske uproblematisk, sier han.

Grydeland legger til at det selvsagt kan bli noen utfordringer knyttet opp til enkelte modeller, men at det gjennomgående ikke vil være noe stort problem.

- Vi har tatt inn noen brukte cabrioleter, og hvis koronakrisen varer til utpå sommeren kan det bli noe problematisk å få solgt disse utenom sesongen, men dette er et lite problem i den store sammenheng, sier han.

Nå er Grydeland mest spent på hva som skjer med arbeidsgiveravgift, innbetaling av moms og andre avgifter.

- Jeg håper og tror at både bilbransjen alle andre næringer vil få den nødvendige hjelpen for å komme gjennom denne situasjonen, sier Kjetil Andre Grydeland.

Driver fortsatt

Fana Bilforretning i Bergen er en bruktbilforretning som fortsatt holder åpent.

Ifølge daglig leder Cato Larsen var det normal drift helt frem til og med lørdag i forrige uke.

- Luften gikk bokstavelig talt helt ut av ballongen på mandag. Nå har vi sendt ut permitteringsvarsel for alle ansatte, sier Larsen.

Han vil ikke spå noe om hvor lenge bedriften kan holde det gående før de må stenge dørene.

- Det er godt mulig at det blir en halvering av omsetningen denne uken i forhold til forrige, men fortsatt er det noe business hos oss, sier han.

Til toppen