Ny Xpeng-etablering i Oslo-området

Xpeng fortsetter å investere i egen infrastruktur i Norge. Den kinesiske produsenten flytter inn i anlegget til tidligere Mercedes-Benz-forhandler Star Autoco, som nå avvikler virksomheten.

Publisert

Merk at denne artikkelen er over to år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Xpeng Motors (Norway) AS etablerer seg i Solheimsveien på Lørenskog, bare et steinkast unna import- og forhandleranleggene til Bertel O. Steen.

I lokalene skal Xpeng drive eget verksted og utlevering av nye biler, parallelt med Xpengs forhandlere i Oslo-området.

Den kinesiske produsenten skal leie lokalene av Zahid Saddiq, som med sin familie i mer enn 40 år har drevet Star Autoco AS. Bilforretningen var i perioden 2007 til 2020 også merkeautorisert forhandler for Mercedes-Benz.

Lokaliteten på Lørenskog vil fungere som et service- og utleveringspunkt for Xpengs kunder,

Claes Persson, Xpeng Motors (Norway) AS

- Har signert avtale

- Zahid Saddiq var den første som importerte Xpeng utenfor kinesiske grenser, sier Claes Persson til Bilbransje24.

Han er managing director hos Xpeng Motors (Norge) AS.

- Nå overleverer Saddiq deler av lokalene på Lørenskog til Xpeng.

- Vi har signert avtale med Saddiq om å leie en del av Star Autocos lokaler på Lørenskog. Lokaliteten vil fungere som et service- og utleveringspunkt for Xpengs kunder, ved siden av det etablerte service- og forhandlernettverket, sier Claes Persson.

Xpeng-importør – og forhandler

Importen av Xpeng til Norge gikk fra starten i april 2020 gjennom selskapet Zero Emission Mobility AS, hvor Star Autoco og Saddiq er største aksjonær.

Star Autoco ble den første forhandleren av Xpeng i Norge.

Et drøyt år senere ble importøravtalen overført til det nyetablerte selskapet XBI AS. Der er Motor Gruppen majoritetsaksjonær og den tidligere importøren med som minoritetseier.

Dette har vært en tung beslutning å ta, men slik utviklingen har vært de siste par årene var det dessverre uunngåelig.

Zahid Saddiq, Star Autoco

Star Autoco avvikler

Siden bortfallet av Mercedes-agenturet har Star Autoco AS slitt med å holde både omsetning og lønnsomhet oppe.

Etter et negativt resultat på 46 millioner (før skatt) i 2019, etterfulgt av et tap på drøyt 26 millioner i 2020 og ytterligere 13 millioner i fjor, har Zahid Saddiq besluttet å avvikle selskapet.

De ansatte i star Autoco ble informert på et allmøte i formiddag, og Bilbransje24 har vært i kontakt med Saddiq, som nå bekrefter avviklingen.

- Star Autoco har lange tradisjoner som bilforretning. Dette har vært en tung beslutning å ta, men slik utviklingen har vært de siste par årene var det dessverre uunngåelig, sier Saddiq.

Ifølge Saddiq vil hans eiendomsselskap dekke opp for den negative egenkapitalen på nærmere 50 millioner kroner.

Skal selge nye Xpeng

Selv om Star Autoco nå avvikles og deler av anlegget på Lørenskog blir leid ut til den kinesiske bilprodusenten, vil Saddiq fortsatt drive med bilhandel – for Xpeng.

Det skal skje i de tidligere salgslokalene til Star Autoco, som ikke leies ut til Xpeng Motors (Norway).

- Her vil vi etablere en virksomhet for salg av nye Xpeng. Vi har stor tro på Xpeng og merkets videre vekst i det norske markedet, sier Zahid Saddiq.