Det ble registrert nærmere 3.300 Polestar 2 frem til og med januar i år.

Organiserer gruppesøksmål mot Polestar Norge – disse står bak

Et svensk selskap bereder grunnen for gruppesøksmål mot Polestar i Norge, og hevder kravet kan bli over en kvart milliard i kompensasjon til kunder.

Publisert

Merk at denne artikkelen er over tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I et brev sendt til norske Polestar-kunder varsler det svenske selskapet Kapatens om at de planlegger et gruppesøksmål mot Polestar over villedende markedsføring av rekkevidde.

På Kapatens' nettsider opplyser selskapet om at de nå organiserer et gruppekrav mot Polestar Norge, som kan gi norske eiere av Polestar 2 til sammen omkring 262,5 millioner NOK, eller mer, i erstatning.

- Du som har kjøpt eller bestilt en Polestar 2 i løpet av 2020 eller i januar 2021, kan ha rett til kompensasjon fordi batteriets rekkevidde ikke stemmer overens med det som ble lovet, heter det i brevet, som er undertegnet Kapatens’ parnere Gustaf Leijonhufvud og Johan Skog.

Johan Skog, partner i Kapatens AB.

Som begrunnelse for kravet viser Kapatens til:

- Polestar anga tidligere på sin hjemmeside: «Et fulladet batteri gir en rekkevidde på 470 km, som betyr at du kan kjøre fra Oslo til Hemsedal og hjem igjen med god margin. Dermed kan du boltre deg i skianlegget uten å bekymre deg for hjemturen.» Tester har vist at Polestar 2 ikke er i stand til å kjøre den lovede strekningen på én ladning. Opplysningen ble senere endret i slutten av januar slik at Hemsedal ble byttet ut med Norefjell, noe som innebærer en reduksjon av oppgitt rekkevidde fra 408 km til 222 km.

I brevet mener Kapatens at Polestar dermed har gitt villedende opplysninger om bilen og dens bruk.

- Bileiere som kjøpt eller bestilt en Polestar 2 i den aktuelle perioden, kan derfor ha rett til kompensasjon, skriver de to partnerne.

Se svar fra Polestar lengre nede i saken.

15 prosent kompensasjon

- Vår foreløpige vurdering er at prisavslaget bør utgjøre rundt 15 prosent av bilens pris, sier Johan Skog til Bilbransje24.

Kapatens mener det er rundt 3.500 norske Polestar-eiere som er berørt.

Ifølge OFV er det registrert 3.274 Polestar 2 frem til og med januar i år.

Det er naturligvis usannsynlig at alle kundene melder seg. Vi regner med at minst 30 prosent av kundene gjør det

Johan Skog, Kapatens AB

På Kapatens' nettsider oppgir de et totalt krav mot Polestar på 262,5 millioner kroner.

- Hvordan har dere kommet frem til den summen?
- Basert på 15 prosent erstatning har hver enkelt kunde rett til ca 75.000 kroner. Basert på en pris på cirka 500.000 og omtrent 3.500 norske kjøpere, så har gruppen til sammen rett til 262,5 millioner, svarer Skog.

- Det er naturligvis usannsynlig at alle kundene melder seg. Vi regner med at minst 30 prosent av kundene gjør det, sier Skog.

- Hvor mange kunder har foreløpig meldt seg?
- Det er nå flere enn 160 personer som har meldt seg, sier Skog.

- Hvor mange kunder må melde seg for at dere skal føre saken?
- Vi kommer til å reklamere på feilen og fremstille krav mot Polestar for alle som melder seg, sier Skog.

- Hvordan det videre arbeidet kommer til å skje avhenger av hvor mange som melder seg, og vi har ikke satt noen eksakt grense, sier han.

- Det første reklamasjonsbrevet til Polestar ble sendt i går, sier Skog.

Vi har kontakt med et ledende advokatbyrå som kommer til å fungere som representant for oss dersom Polestar ikke gjør opp for seg og betaler

Johan Skog, Kapatens AB

Kunder som har henvendt seg

Ifølge Skog har Kapatens fått henvendelser fra kunder som føler seg lurt.

- Vi har deretter diskutert saken med norske advokater, sier Skog.

- Har dere et samarbeidende advokatbyrå i Norge?
- Vi har kontakt med et ledende advokatbyrå som kommer til å fungere som representant for oss dersom Polestar ikke gjør opp for seg og betaler, sier Skog.

Kapatens' betaling

Kapatens lover at ingen kunder bærer risiko dersom saken ikke skulle gi resultat. Da vil Kapatens ta kostnadene. Dersom de vinner frem, tar Kapatens en «cut» på 34 prosent (ekskl. mva) av det de lykkes med å inndrive fra Polestar.

Slike «no win, no fee»-saker er ikke vanlig blant advokater i Norge. Kapatens omtaler seg heller ikke som et advokatfirma, men et «investeringsselskap som løser problemer».

Uvanlig - men ikke ukjent i Norge

Dette er ikke første gang det organiseres gruppesøksmål mot produsenter/importører i Norge.

I forbindelse med diesel-skandalen for noen år siden ble det organisert et gruppesøksmål i Tyskland, som endte i forlik. Forliket omfattet ikke norske bileiere.

Det norske selskapet Klagehjelp AS tilbød norske kunder bistand i et gruppesøksmål. Selskapet gikk i 2019 konkurs.

- Har Kapatens finansielle muskler til å dekke et eventuelt tap?
- Vi har omfattende kapital, blant annet i en fondsstruktur, og sterke investorer bak oss, sier Skog.

Kapatens ønsker av hensyn til investorene ikke å oppgi hvem de er, og selskapet oppgir at de har team basert i Stockholm og på Jersey.

Polestar: Ingen dialog

Ifølge Polestar Norge et er ingen dialog mellom dem og Kapatens.

- Polestar Norge har ikke mottatt noe søksmål eller henvendelse vedrørende dette.

Det sier Kristin Fjeld til Bilbransje24. Hun er kommunikasjonsansvarlig i Polestar i Norge.

- Vi er klar over at et tredjepartsselskap forsøker å samle støtte, og at dette ikke er initiert av Polestar-eiere, sier hun.

Polestar ønsker ikke å svare på direkte spørsmål om hvor lenge den aktuelle formuleringen om rekkevidde lå tilgjengelig på Polestars hjemmesider.

Ikke norsk-registrert selskap - enda

I brevet til Polestar-eierne er avsender «Kapatens Norge AS», med adresse i Karl Johans gate 7 i Oslo. Dette selskapet er per i dag ikke registrert i Brønnøysundregistrene.

Johan Skog sier til Bilbransje24 at de er i en prosess med å registrere selskap i Norge (Kapatens Norge AS), og forventer å få norsk organisasjonsnummer i løpet av uken.

Oppdatert 27/4, kl. 15.26: Etter at denne saken ble publisert har Bilbransje24 fått beskjed fra Kapatens om at Kapatens Norge AS nå er registrert i Brønnøysundsregisteret, og at selskapet vil bli søkbart i løpet av kort tid.

Kapatens Partners AB, med postadresse i Stockholm, er registrert i det svenske Bolagsverket.

Selskapet hadde i 2020 ingen omsetning, og et resultat før skatt på minus 1,6 millioner SEK. Egenkapitalen i selskapet var ved utgangen av fjoråret på 18,7 millioner SEK.

PS: Bilbransje24 gjør oppmerksom på at en av redaksjonens medlemmer er en av Polestar-kundene som har mottatt brev fra Kapatens.