Har utsatt lansering – dette sier det kinesiske bilmerket om Norges-planene

Aiways planlegger for lansering i Norge, og er i dialog med etablerte aktører på markedet. - Vi snakker også med nye aktører, som har unge, friske og nye tilnærminger, sier merkets europeiske PR-sjef.

Publisert

Merk at denne artikkelen er over to år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Aiways skulle opprinnelig lanseres på det norske markedet første halvår i år, men har av flere grunner måtte utsette lanseringen med et år.

- Markedsstart i Norge er planlagt til første halvår neste år.

Det sier Bernd Abel, som er PR-ansvarlig for Aiways i Europa, til Bilbransje24.

- Vi har hatt utsettelser på flere markeder, blant annet har pandemien forsinket oss litt, sier Abel.

Salgs- og servicepartnere

- Vi er allerede i konkrete diskusjoner med, for oss, veldig lovende mulige partnere som skal sørge for salg og service, sier Abel om lanseringen i Norge.

- Vil dere ha partnere som sørger for begge deler, eller kan det være egne, rene servicepartnere, for eksempel?
- Ettersom vi er i diskusjoner med flere partnere, forhandler vi om forskjellige løsninger. Blant annet de du nevner her, sier PR-sjefen.

Abel vil ikke kommentere direkte om de er i dialog med en privat importør for det norske markedet, slik de har gjort i Danmark. Der er det Suzuki-importør Andersen Motors A/S som står for Aiways-representasjonen.

- Men jeg kan si at vi ikke bare snakker med de store på det norske markedet, røper Abel.

- Vi snakker også med nye aktører, som har unge, friske og nye tilnærminger, sier han.

Forskjellige salgskanaler

I forretningsmodellen til Aiways står online-salg sentralt, mens de avhengig av markedene de opererer i har forskjellige måter å selge biler fysisk.

I Danmark startet salget av det kinesiske merket tidligere i år, med en fra-pris på 299.990 danske kroner for merkets foreløpig eneste modell - elbilen U5 - tilsvarende 407.000 norske kroner etter dagens kronekurs.

Der selges biler hovedsakelig på nett, men tilbys også gjennom et ti-talls forhandlere spredt over hele Danmark. Alle forhandlerne er også Suzuki-forhandlere, og dermed i det eksisterende nettet til Andersen Motors.

Disse er også Aiways’ servicepunkter i Danmark.

Aiways har derimot tatt en helt annen tilnærming i Tyskland. I tillegg til nett-salget tilbys det prøvekjøring og salg gjennom elektronikk-kjeden Euronics. Verkstedkjeden A.T.U. er servicepartner i Tyskland.

- Planlegger Aiways å sette opp showroom i egen regi på strategiske steder i Norge, for eksempel i sentrum av de største byene?
- Det er en tilnærming vi kan se på, men det er ingenting planlagt i nær fremtid, sier Abel.