OFV lanserer egen podkast: - Vi starter nok med et av de vanskeligste temaene

Første episode av «Opplysningsrådet» slippes i morgen.

Publisert

I morgen får den norske podcast-faunaen et nytt tilskudd.

Da lanseres nemlig podcasten «Opplysningsrådet» – produsert av Opplysningsrådet for veitrafikken (OFV).

- Vi ønsker jo å ta innersvingen på Lørdagsrådet, sier OFV-direktør Øyvind Solberg Thorsen humoristisk til Bilbransje24 – med henvisning til det populære NRK-radioprogrammet som er en av Norges fem mest populære podcaster.

- Formålet er å gjøre vanskelige ting litt lettere å forstå for folk, gjennom å sette søkelys på ting de burde bry seg om, sier Solberg Thorsen.

Debut-episoden i morgen skal omhandle Nasjonal transportplan, med Jan Fredrik Lund, sekretariatsleder for NTP i Statens Vegvesen som gjest.

- Vi starter nok med et av de vanskeligste temaene, men det er viktig fordi det berører alle i Norge, sier OFV-direktøren.

- Har et vell av temaer

Blant temaene som er aktuelle for fremtidige episoder lister Solberg Thorsen opp ting som trafikksikkerhet, bil- og veiavgifter, mobilitets-løsninger og hvor avhengige vi er av bilen – både lastebilen og personbilen.

- Det neste temaet, i episoden vi slipper mot slutten av mars, er kostnader ved bilholdet, sier han.

Tematikken sammenfaller med et frokostmøte OFV arrangerer i Nio House 23. mars.

- Men vi har et vell av temaer å velge blant. OFV har jo et bredt mandat i å jobbe med alt som berører veitrafikken og veiens rolle, sier Solberg Thorsen.

Egenprodusert - med gjester i studio

OFV skal produsere podcasten selv, og faste programledere er fagsjef Richard Gaarder Knutsen og kommunikasjonssjef Mikkel Friis. Til episodene skal de to ha gjester i studio.

Gjestene kan for eksempel være politikere, fagpersoner eller forskere.

- Hvem blir målgruppen for podcastene?

- Primærmålgruppen er det som er spesielt opptatt av vei og veibruk, men vi ønsker jo å lage noe som fenger så mange som mulig – alle som bruker veien, og er opptatt av vei, mobilitet, samferdsel og klimarelaterte spørsmål, sier Solberg Thorsen.

- Har dere tenkt på kommersialisering av podcasten?

- Vi har ikke diskutert å tjene penger på dette. Det er mest for å ha en ny kanal vi kan diskutere viktige temaer som ikke kommer frem i dags- og rikspressen – og som kan være med på å skape debatt, sier OFV-direktøren.

Episodene skal i utgangspunktet være på rundt en halv time.

Dette er de aktive norske podcastene om bil

Det norske podcast-miljøet om bil er stort – og har de siste årene i tillegg hatt flere prosjekt som enten er lagt ned eller satt på «pause».

Dette er podcastene som for tiden er aktive, og som har produsert episoder det siste halvåret:

Av med hjelmen: Produsert av motorsport-nettstedet Parc Fermé, med redaktør Simen Næss Hagen og trafikklærer og motorsportutøver Aleksander Wiik.

Bak rattet og Bak rattet forklarer: Produseres av Bertel O. Steen, med Erlend Osnes som programleder og Stein Pettersen som fast deltaker. Har med profilert gjest i hver episode. «Bak rattet forklarer» er en spin-off med forbruker-tips.

BroomPodden: Produseres av det TV2-eide bil-nettstedet Broom, med alle redaksjonsmedlemmene bak mikrofonene.

Elbilpodden: Produseres av NAF, hvor programleder Anette Berve har gjester i studio eller er ute i felt.

Langkjøring med Geir Schau: Geir Schau prater om biler – eller helt andre ting. Har med Bo André Hagen.

Lordens garasje: Amcar-redaktør Lord Arnstein Landsems bilhistoriske entusiast-podcast.

Mil etter mil – en podcast om bil: Entusiast-podcast produsert av Finansavisens Håkon Sæbø og Marius Mørch Larsen.

Snakk i vei: Statens vegvesens egen podcast om deres virke. Utgis annenhver uke.

Scooch Pod: Om hobbybilfolket og bilene deres, av og med Øystein Asphjell og Jon Hroar Ulstad, med bakgrunn i VW-entusiast-miljøet.

Viaplay Motor Pod: Motorsport-podcast, med Viaplay-kommentatorene Atle Gulbrandsen, Stein Pettersen og Henning Isdal bak mikrofonene.