Autonova er konkurs

Dramatiske kostnadskutt var ikke nok. I dag er den tradisjonsrike bruktbilforhandleren meldt konkurs.

Publisert

Autonova AS (tidl. Alfaset Auto Salg AS) har drevet med bilhandel siden midten av 1980-tallet.

I dag er selskapet meldt konkurs i Romerike og Glomdal tingrett.

For et par år siden flyttet bruktbilforretningen fra Lørenskog til industriområdet Rasta i Kongsvinger, med blant andre Kongsvinger Bilsenter, Mobile Kongsvinger og Bilia Kongsvinger som nærmeste naboer.

Ifølge innsendt regnskap for 2023 er de største aksjonærene i Autonova AS er Cato Verge og Jon Rune Tørrissen med 47,5 prosent hver, mens Jonas Linnerud eier 5 prosent.

I en melding til Brønnøysundregistrene 13. august 2024 fremgår det at Verge har fratrådt som styremedlem i selskapet, mens Tørrissen fortsatt er styreleder.

Tørrissen eier også Altibil AS på Løten, men dette selskapet skal ikke være berørt av konkursen i Autonova AS.

Nådde toppen med 128 millioner

På det meste omsatte Autonova for 128 millioner kroner, men salget har falt markant de siste årene. I fjor endte omsetningen på drøyt 32 millioner, ned fra 41 millioner i 2022.

Resultat før skatt ble minus 1,3 millioner, mot minus 16.000 kroner året før.

Regnskapene for 2023 viser at egenkapitalen ved utgangen av året var minus 538.000 kroner.

- Kan medføre tap for investorer og kreditorer

I forbindelse med årsregnskapet for 2023 skriver styret i Autonova AS:

Dersom selskapet ikke er i stand til å løse usikkerheten om fortsatt drift, kan det medføre både avvikling/konkurs eller tap for investorer og kreditorer.

Styret i Autonova AS

«Nylige tap: Selskapet har nylig opplevd tap på biler solgt fra varelager, noe som har svekket den finansielle stillingen. Økte kostnader: Selskapet har siste året hatt kostnader ved etablering av nye lokaler. Redusert inntekt: Inntektene har falt betydelig det siste året, i tråd med markedet for bruktbil»

De skriver videre:

«Ledelsen og eierne har iverksatt tiltak for å adressere usikkerheten om videre drift. Leiekontrakt er avsluttet og ansatte er sagt opp, noe som reduserer fast kostnader til et minimum.»

Dersom selskapet ikke er i stand til å løse usikkerheten om fortsatt drift, kan det medføre både avvikling/konkurs eller tap for investorer og kreditorer.

Selskapet er i en prosess med eksterne for å vurdere videre drift.

«Det er viktig å merke seg at denne noten er basert på ledelsen og eierne sine vurderinger pr. dato for regnskapsavslutningen (datert 12. juli 2024, red. anm.). Fremtidige hendelser kan medføre at usikkerheten om fortsatt drift endrer seg.»

Autonova AS hadde på konkursdagen i følge Proff Forvalt registrert én tvungen pant (utlegg) på 579.000 kroner og det var notert til sammen fem betalingsanmerkninger (inkassosaker) på selskapet.