⚠ Korona-utbruddet: Nyheter for bilbransjen

⚠ Korona-utbruddet: Nyheter for bilbransjen

Her oppdateres fortløpende hendelser og nyheter relatert til Korona-utbruddet som angår bilbransjen.

Bilbransje24 følger fortløpende utviklingen og nedenfor finner du de siste nyhetene og sakene.

Siste oppdatering øverst.

Gjensidige: Fremskynder provisjonsutbetalinger
30. mars - 16.04: Normalt beregner de salgsprovisjonen på årsbasis, men allerede denne uken kan Gjensidiges forhandlere regne med å ha oppgjøret for 1. kvartal på konto.

BOS-ledelsen gjennomfører lønnskutt
27. mars - 13.18: - Vi snur på alle steiner, sier konsernsjefen. Lønnskuttet gjelder kun for ledelsen, ikke øvrige ansatte.

Stor nedgang i skadetakster
27. mars - 12.45: Antall takster gjennom DBS-systemet falt forrige uke med 26 prosent i forhold til normalnivået. NBF frykter at utviklingen vil forsterke seg fremover.

Regjeringens krisepakke: Dette blir den største utfordringen for forhandlerne
27. mars - 09.40: - Etablering av kontantstøtte er bra og helt nødvendig, men vi har en stor utfordring i å dokumentere deler av omsetningsnedgangen som kommer, sier NBF-sjef Stig Morten Nilsen.

Klar PKK-nedgang på verkstedene
26. mars - 15.45: Fersk statistikk viser at antall PKK gikk ned med nær 20 prosent de tre første dagene denne uken, målt mot forrige uke. Nå iverksetter NBF dugnad for å få opp aktiviteten i bilbransjebedrifter over hele landet.

Vianor: Permitterte erstatter ikke sesongarbeidere
26. mars - 13.05: Vianor vil ikke erstatte de utenlandske sesongarbeiderne som ikke kommer. Sikkerhetsrisikoen er for stor.

Bildeling i vekst: - Bruken av tjenesten øker mer enn antall biler
26. mars - 13.04: Bertel O. Steens mobilitetstjeneste Otto har vokst de siste ukene, men nå er det helsedugnad som er viktigst.

Krise i bilutleie - treffer bilbransjen hardt
25. mars - 11.44: Med bilene parkert er det krise i bilutleie. Bransjen, som står for rundt 10 prosent av nybilkjøpene i Norge, forsøker å kansellere leveranser og nedskalere bilflåtene.

NBF: Ber om fjerning av omregistreringsavgiften og flere nye tiltak for bilbransjen
24. mars - 13.02: NBF har gjennom NHO foreslått en rekke konkrete nye tiltak for hjelpe bilbransjen gjennom korona-krisen. Dette er hva bilbransjeforbundet ber om.

BIL: Vil ha reduserte varebilavgifter
24. mars - 13.02: I et brev til Finansdepartementet tar Bilimportørenes Landsforening til orde for å innføre en rekke tiltak for å hjelpe bilbransjen gjennom korona-krisen.

Tesla: Har ikke varslet permitteringer - moderat registreringstakt
24. mars - 13.02: Tesla har så langt verken permittert eller sendt ut varsel til noen ansatte i Norge. Takten på registreringene er foreløpig beskjeden til å være siste måned i kvartalet.

Bruker permitterte bilmekanikere som sesongarbeidere på dekk
24. mars - 09.01: Da flyet med med sesongarbeidere ikke kom, var gode råd dyre for Dekkstra Forus. Løsningen var rett i nærheten.

Store forhandlere: Er bruktbil-optimister
23. mars - 16.12: Flere større bilforhandlergrupperinger tror at bruktbil blir et veldig viktig element for å komme gjennom krisen. Samtidig melder de om kontraktsfall på nye biler.

Store lønnskutt for Møller-ledelsen
23. mars - 10.48: Møller Mobility Group her iverksatt en rekke tiltak for å redusere kostnader i forbindelse med korona-utbruddet. Blant disse er store lønnskutt for konsernledelsen og øvrig ledelse i nøkkelroller.

Møller permitterer - skjermer kritiske funksjoner
23. mars - 10.33: Møller Mobility Group informerte forrige uke om at selskapet for første gang i historien må permittere medarbeidere i Norge. Etter dialogen med tillitsvalgte, får de direkte berørte ansatte nå permitteringsvarsler.

Undersøkelse: Slik opplever bilbransjen korona-situasjonen akkurat nå
20. mars - 18.33: Nær halvparten av bilbransjebedriftene i Bilbransje24s landsomfattende undersøkelse har allerede permittert ansatte. Samtidig sier 4 av 10 at de er sterkt påvirket av korona-utbruddet og at det kan bli kritisk for virksomheten. Se hele undersøkelsen her.

Merkeforhandlere: Permitterer, men vil ikke stenge
20. mars - 18.32: Langt over halvparten av merkeforhandlerne i Bilbransje24s undersøkelse har nå permittert deler av arbeidsstokken, men det er kun et mindretall som vurderer å stenge salgshallen. Se hele undersøkelsen her.

Bilverksteder: Må komme tiltakspakker rettet mot småbedrifter
20. mars - 18.32: Kun en av fem bilverksteder i Bilbransje24s undersøkelse mener at myndighetenes tiltakspakker er tilstrekkelig til å hjelpe dem over krisen. Resten mener at det må flere pakker til for sikre likviditeten i bedriften.

Bruktbilforretninger: Tiltakspakkene er utilstrekkelige
20. mars - 18.32: Over 90 prosent av bruktbilforretningene i Bilbransje24s undersøkelse sier at bedriften er påvirket eller sterkt påvirket av korona-utbruddet. Likevel har bare drøyt halvparten av dem sendt permitteringsvarsel til ansatte.

Skade-/lakkbransjen: Foreløpig minst dramatisk
20. mars - 18.31: Aktørene i bilskade og lakk er så langt mindre påvirket av krisen enn de øvrige aktørene som har deltatt i Bilbransje24s undersøkelse.

Bertel O. Steen innfører korona-tiltak
20. mars - 12.37: Bertel O. Steen har varslet alle ansatte om behovet for permitteringer. For en stor andel vil det bli benyttet en permitteringsgrad på 50 prosent.

- Bistand om tre uker kan være for sent
20. mars - 11.12: Likviditets-skvis: Nå trenger vi finansieringspartnere som kan tenke utenfor «boksen», sier Morten Røsten i Mobility Pool på vegne av 650 bruktbilforretninger.

Møller Mobility Group informerer alle ansatte i Norge om permitteringer
19. mars - 14.00: Omfanget og varigheten av permitteringene er foreløpig ikke avklart.

Nå faller aktiviteten på verkstedene
19. mars - 13.47: Fersk statistikk fra BUS viser at nå går antall PKK-kontroller ned.

Foreløpig ingen krise - men neste uke kan bli kritisk
19. mars - 09.50: De store delegrossistene melder om god tilgang på reservedeler, men at etterspørselen sakte men sikkert avtar.

Kverneland: Har sendt varsel - tror på få permitteringer nå
18. mars - 13.51: I løpet av ettermiddagen og torsdag vil det bli klart hvor mange ansatte i Kverneland Bil som må permitteres. Det blir et begrenset antall i første runde, tror Ådne Kverneland.

Bilia: Alle har fått varsel - ingen permittert så langt
18. mars - 13.51: - Det er viktig for alle parter å benytte de instrumentene som er tilgjengelig for raskt å kunne skalere virksomheten fremover, mener Bilia-sjef Frode Hebnes, som forrige uke måtte stenge en av sine forhandlere.

Store sprik i verkstedtilgang hos Sulland
18. mars - 12.57: I Sulland-konsernet vil enkelte selskaper være uten ordrereserve på verkstedet når uken er omme. Konsernet har varslet permitteringer, men omfanget avklares nå ute i hvert selskap.

Bavaria: Permitteringsvarsel til alle - håper å ikke permittere noen
18. mars - 12.55: - Bavaria har sendt permitteringsvarsel til alle ansatte, men vet ikke hvor mange som faktisk kommer til å permitteres.

BOS: Fortsatt bra trøkk på verkstedene
18. mars - 10.34: - Selv om Bertel O. Steen også vil permittere, er det fortsatt et stort antall jobber som skal ekspederes. Vi klarer å sysselsette servicemarkedet i en god periode fremover, sier konserndirektør Thorbjørn Myrhaug i BOS Detalj.

Dekkbransjen ber om piggdekk-utsettelse
18. mars - 09.21: Liten bemanning på dekkverkstedene kan føre til problemer når kundemassene skal legge om til sommerdekk.

- Alle forhandlere og verksteder er åpne, og det er trygt å komme hit
17. mars - 15.23: NBF har laget et informasjonsopplegg, ferdig til bruk for medlemmene og lemper samtidig på betaling av kontingenten.

Kommentar: - Bilforhandlerne er blant de mest sårbare bedriftene
17. mars - 15.14: Inntjeningen fra nye biler er allerede sterkt redusert, men nå rammes også både servicemarkedet og bruktbilomsetningen dramatisk, mener Birger Skjellvik.

- Vil strekke oss langt
17. mars - 14.42:
 Santander iverksetter konkrete tiltak for å imøtekomme bransjens behov for likviditet.

- Billig for banken å holde oss i live
17. mars - 14.41: En større bruktbilforhandler på Østlandet har permittert alle ansatte. Han er nå avhengig av en god dialog med banken.

Kritisk til myndighetens utsettelse av PKK
17. mars - 11.13: En større nordnorsk aktør mener at tiltaket fra Statens vegvesen er uheldig for bilbransjen og legger sten til byrden.

Store forhandlere: Ikke sendt ut permitteringsvarsler - ennå
17. mars - 11.11: - Jeg hadde trodd at det skulle se verre ut, sier adm. direktør Kjetil Hagestande i RøhneSelmer. Bauda og Brages har heller ikke permittert ansatte, men tror ikke det er til å unngå.

Karantene stopper ferdigstilling av bilanlegg
17. mars - 11.11: At kommunen ikke tillater folk fra utsiden å komme inn i byen uten å sitte i 14 dagers karantene får utilsiktede konsekvenser.

BIL: Dette er konsekvensene av Korona-viruset pr. i dag
16. mars - 16.32: Bilimportørenes Landsforening har i dag gjennomført en spørreundersøkelse blant sine medlemmer om hvilke konsekvenser Korona-viruset har for bilbransjen pr i dag. Her er hva de svarer.

Stort fall i antall skadetakster
16. mars - 15.57: En større aktør i bilskadebransjen melder om nær halvering av antall takster.

Bekreftet: Verksteder og deleleverandører er samfunnskritiske
16. mars - 15.53: NBF oppfordrer til skjønn i vurderingene av hvem dette gjelder i bilbransjen.

Kan drive uten teknisk leder på plass
16. mars - 15.22: Bilverkstedet kan trygt drive videre selv om teknisk leder er i karantene. Det har NBF nettopp fått bekreftet fra Statens vegvesen.

BIL: - Utsett innbetaling av engangsavgiften
16. mars - 12.54: Vil være et ekstremt viktig grep for å unngå likviditetsskvis og konkurser hos bilimportører og forhandlerkjeder, mener Bilimportørenes Landsforening.

Tar høyde for rask nedgang i etterspørselen
16. mars - 11.47: Delegrossister og leverandører inn til bilbransjen mener det bare er snakk få dager før ordreinngangen krymper kraftig.

- Innstramming ved grensene påvirker ikke biltransporten
16. mars - 11.46: Godstrafikken får gå som normalt. Det inkluderer også biltransporten over Drammen havn.

- Deleleveransene er kritisk for samfunnet
16. mars - 11.46: Bilimportørenes Landsforening (BIL) har i dag bedt Samferdselsdepartementet om at reservedelsleveransene defineres som en del av den samfunnskritiske strukturen.

NBF: 8 av 10 verksteder forventer permitteringer neste uke
14. mars - 16.44: Norges Bilbransjeforbund varsler at enkelte områder i landet risikerer å være uten verkstedtilgang. Bilverkstedene må defineres inn som en del av den samfunnskritiske strukturen, skriver NBF i et brev til Samferdselsministeren i dag.

Trafikkstasjonene: Åpner delvis for godkjenninger igjen til uken
14. mars - 10.46: Etter påtrykk fra bransjeorganisasjoner vil Statens vegvesen legge til rette for kjøretøygodkjenning - men med visse begrensninger.

Vil sende ut permitteringsvarsel
13. mars - 10.52: De første bilbransjebedriftene kommer etter alt å dømme til å sende ut de første permitteringsvarslene i løpet av dagen.

NBF: Jobber på høytrykk
13. mars - 10.52: Hva skjer om teknisk leder havner i karantene? Det er blant spørsmålene NBF jobber på spreng med å løse

Flere bilbransjebedrifter med korona-tiltak
6. mars - 11.45: Flere av de store forhandlergrupperingene sitter nå og vurderer hvilke grep de skal ta hvis det dukker opp et tilfelle av korona-smitte i et av deres anlegg.

Til toppen