⚠ Korona-utbruddet: Nyheter for bilbransjen

⚠ Korona-utbruddet: Nyheter for bilbransjen

Her oppdateres fortløpende hendelser og nyheter relatert til Korona-utbruddet som angår bilbransjen.

  • Endret

Bilbransje24 følger fortløpende utviklingen og nedenfor finner du de siste nyhetene og sakene.

Siste oppdatering øverst.

NBF avlyser Bilbransjens dager 2020 - satser på 2021
28. mai - 13.11: - Mest ansvarlig å utsette til neste år, sier NBF.

Ny bilsalg-prognose: 75.000 færre null- og lavutslippsbiler fram til 2025 - se forventet utvikling her
27. mai - 07.00: Bilsalget vil gå kraftig ned som følge av korona-situasjonen og lavkonjunktur. Elbilsalget vil strupes og forsinke det grønne skiftet, advarer NBF og BIL, som nå er samstemte i kravene om konkrete tiltak.

If forlenger 2-dagers kreditten
26. mai - 12.02: Forsikringsselskapet vil fortsatt bidra til styrking av likviditeten hos verkstedene.

Inkassoselskapet Lindorff: Mest bekymret for billånene
26. mai - 09.29: - Driver du med både leasing og lån, ville jeg vært mer bekymret for mislighold av billånene enn for leasingavtalene, sier gjeldsøkonom Morten Trasti hos Lindorff. Her forklarer han hvorfor.

Møller: Over halvparten av de permitterte er tilbake
25. mai - 15.06: Møller Mobility Group og flere større forhandlergrupperinger som Gumpen, Bauda, Harila, Sande og Bilia melder uten unntak om færre permitterte. Men etterspørselen etter nye og brukte biler varierer kraftig.

Nær normal aktivitet i Bertel O. Steen
25. mai - 10.06: Korona-krisen medførte at landets nest største bilkonsern på det meste hadde nær 30 prosent av arbeidsstyrken permittert. Nå er tallet lagt lavere, men konsernsjef Harald Frigstad mener at krisen langt fra er over.

Bilsalget fremover: Store sprik hos bilimportørene
19. mai - 13.53: Prognosene for totalmarkedet varierer kraftig, og mange av importørene gir ikke noen anslag for bilsalget i det hele tatt. Se antagelsene her.

Bilforhandlere: Etterlyser en mer rettferdig byrde-fordeling
13. mai - 16.33: Finansieringsselskapene bidrar på mange måter, men bilforhandlere etterlyser en mer rettferdig fordeling av byrdene. Det var blant temaene på et møte mellom NBF og flere store merkeforhandlere i dag.

Nedgangen flater ut i bilskade
13. mai - 16.31: Ferske tall fra Finans Norge viser at skade- og lakkbransjen nå opererer på et stabilt nivå. Se tallene her.

Revidert budsjett: Ingen bilbransje-spesifikke tilskudd - men avklaring på WLTP
12. mai - 10.53: Regjeringen graver dypt i lommeboka for generell støtte til bedrifter, men ingen av tiltakene bilbransjen spesifikt har bedt om står på listen i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett. Det er avklaring på WLTP-overgangen for varebiler.

- Må ta høyde for det verste
5. mai - 16.25: Tidligere konsernsjef Terje Male i Møller Mobility Group mener at bilbransjen må ta høyde for et worst case scenarium. Dette er hans begrunnelse.

Hurtigruta: Håper å få alle ansatte tilbake neste måned
4. mai - 09.29: Det går mot en normalisering for Hurtigruta Carglass. Etter en tøff periode med nær 30 prosent av de ansatte permittert, ser administrerende direktør Morten Bjørlo nå mye lysere på tilværelsen.

April

1 av 3 med over 90 prosent aktivitetsnivå
30. april - 11.43: Verkstedene bidrar til å holde hjulene i gang og den umiddelbare krisen ser ut til å være over for mange. Men bruktbilene kan bli et problem, viser viser en fersk undersøkelse gjennomført av NBF.

Økte omsetningen med over 60 millioner i 1. kvartal – kvalifiserer for kontantstøtte
28. april - 14.52: - Ikke noe hokus, pokus. Dette er et regnestykke alle kan gjøre, sier konsernsjef Leif Madsberg i Gill Gruppen.

Derfor søker ikke Bertel O. Steen korona-støtte for mars
27. april - 13.29: Konsernsjef Harald Frigstad forklarer hvorfor.

Bilimportørene: Ingen bedring for nye biler - økt salg av brukte
27. april - 20.22: Bilimportørenes Landsforening får nå ukentlige rapporter fra sine medlemsbedrifter om «Rikets tilstand». Her er siste oppdatering fra uke 17.

Derfor søker ikke Bertel O. Steen korona-støtte for mars
27. april - 13.29: Konsernsjef Harald Frigstad forklarer hvorfor.

Daglig oppdatert: Disse bilbransjebedriftene har fått korona-støtte
24. april - 15.13: Nærmere åtte millioner er delt ut så langt. Dette er bilbransjebedriftene som har fått korona-støtte. Oversikten oppdateres daglig av Bilbransje 24.

Halvert omsetning i mars: Etterspørselen er på vei tilbake
22. april - 08.47: Veland Auto la allerede i fjor om strategien for hvilke brukte biler de skulle selge. Det angrer ikke daglig leder Trond Veland på i dag.

Nordea og Santander: Klar oppgang for bruktbilene
21. april - 12.17: Den ene har satt dagsrekord i lånesøknader. Den andre melder om en uvanlig god start etter påske. Det er opptur i finansiering av bruktbiler.

Utsetter ikke PKK-fristen videre
21. april - 08.46: Vegvesenet gir ingen ytterligere frist for utsettelse av PKK i forbindelse med korona-utbruddet. Bilbransjeforbundet applauderer.

Tror på forsiktig oppgang i verkstedmarkedet
21. april - 08.45: Toppsjefene hos noen av de største delegrossistene mener at det er flere forhold som nå trekker etterspørselen opp.

Bilimportørene: Kritisk lavt tungbilsalg - bedring for bruktbilene
21. april - 07.54: Bilimportørenes Landsforening får nå ukentlige rapporter fra sine medlemsbedrifter om «Rikets tilstand». Her er siste oppdatering.

Utvidet leietid: Kraftig økning hos Møller - ulike signaler fra andre aktører
20. april - 11.54: - Vi vil ikke få alle de nye bilene vi skulle hatt for levering de nærmeste ukene, sier en av leasingaktørene. En av løsningene er å forlenge leieperioden på eksisterende kontrakt.

91 milliarder i tapt omsetning - BIL ber Regjeringen ta grep
17. april - 17.27: BIL har i dag sendt brev til Finansdepartementet hvor de ber om disse konkrete tiltakene.

LeasePlan: Tror ikke på dramatisk fall
17. april - 10.41: Andelen som forlenger leieperioden øker, men Norges største biladministrasjonsselskap melder foreløpig om lite frafall av kontrakter.

Tregt bruktbilmarked - bygger ordrebank på verkstedet
16. april - 13.51: Ford-forhandleren tror på løft for bruktbilene til sommeren. Imens bygger de ordrebank på verkstedet – hvor de nå har tre ukers ventetid.

NBF: Frykter PKK-kaos
16. april - 08.19: Allerede er det utført 18.000 færre EU-kontroller enn i samme periode i fjor. Fortsetter trenden vil etterslepet være på 80.000 biler i neste periode. Det kan gi kjempekøer på verkstedene og tusenvis av avskiltede biler etter korona-krisen, advarer Tor Simonsen i NBF.

Oppdatert undersøkelse: Dette har endret seg på to uker
8. april - 15.30:
 Flere av bilbransjebedriftene melder nå at de har permittert ansatte. Samtidig er de klart mer positive til tiltakspakkene fra myndighetene enn de var for drøyt to uker siden. Se hele undersøkelsen her.

Merkeforhandlere: Mindre nedgang på verkstedet
8. april - 15.29: 
Flere har permittert ansatte, men merkeforhandlerne melder om mindre nedgang på verkstedet nå enn for to uker siden. Nesten ingen av dem vurderer å stenge salgshallen, viser denne oppdaterte undersøkelsen fra Bilbransje24.

Bruktbilforretninger: Mer positive til støttetiltakene
8. april - 15.29:
Over 30 prosent av bruktbilforretningene mener nå at tiltakpakkene fra myndighetene er tilstrekkelige, mot 14 prosent sist. Andelen som svarer «ikke tilstrekkelige» er også markant lavere nå, viser denne fersk undersøkelsen fra Bilbransje24.

Bilverksteder: PKK-fristen burde ikke blitt utsatt
8. april - 15.28:
 Flere bilverksteder i Bilbransje24s ferske undersøkelse mener tiltakspakkene fra myndighetene er tilstrekkelige, men frykter samtidig at tilgangen til arbeid på verkstedet kan svekkes på grunn av utsatte frister for PKK og piggdekk. Se hele undersøkelsen her.

Kreative løsninger gir resultater: Viser bruktbiler med «drive-in»
8. april - 11.00:
 Mangel på deler gjør at forhandleren må finne andre måter å holde servicemarkedet i gang, men bruktbilsalget går over budsjett.

Bilimportørene: Lavere salg i forrige uke
7. april - 10.26:
 Bilimportørenes Landsforening får nå ukentlige rapporter fra sine medlemsbedrifter om «Rikets tilstand». Her er siste oppdatering.

Tesla permitterer - men holder alle lokasjoner åpne
7. april - 10.23: Den amerikanske elbilprodusenten har nå foretatt bemanningsreduksjoner i sitt norske nettverk.

Store dele-problemer for Toyota
6. april - 14.18: Flere større forhandlergrupperinger gir nå uttrykk for stor bekymring rundt deleforsyningene fra den norske importøren.

Forsøker å skjerme lærlingene
3. april - 13.32: Slik håndterer de største bilbransjeaktørene lærlingene.

Dekkbransjen: Mangler folk - slik løser de utfordringen
3. april - 09.18: Dekkbransjen anslår at de mangler mellom 800 og 1000 sesongarbeidere denne våren.

Bilbransjen: Over 10.000 permittert - hver fjerde bedrift frykter konkurs
2. april - 07.30: Må ha krisehjelp: Antall permitterte i bilbransjen har økt med 40 prosent på en uke og en av fire NBF-bedrifter har problemer med å betale regninger på kort sikt.

Nedgangen i antall skadetakster flater ut – nå begynner problemer med deleleveranser
1. april - 14.41: Forrige uke var stabil for skadeverkstedene målt i antall takster gjennom DBS, viser ferske tall fra Bilskadekontoret til Finans Norge. Samtidig melder flere større aktører innen bilskade at det minker med tilgang på deler.

- Nå får vi en push på de digitale kurs-løsningene
1. april - 12.41: ProMeister-sjef Kjell Teige ser lyspunkter til tross for at all kursaktivitet hos ProMeister Academy har stoppet opp.

Advarer mot prisdumping
1. april - 10.47: Bilutleie-selskapene går nå «all inn» i markedet for bilabonnement og langtidsleie – flere med priser langt under selvkost. En bransje i krise ber om «momspakke» fra Regjeringen på fredag.

Priskrig i bilutleie: Månedsleie med kjemperabatter
1. april - 10.46: Flere bilutleieaktører kjører nå kampanjer på månedsleie. En av de største lokker med priskutt på opp mot 50 prosent.

Mars

Dette er situasjonen hos bilimportørene
31. mars - 11.34: Bilimportørenes Landsforening får nå ukentlige rapporter fra sine medlemsbedrifter om «Rikets tilstand».

Gjensidige: Fremskynder provisjonsutbetalinger
30. mars - 16.04: Normalt beregner de salgsprovisjonen på årsbasis, men allerede denne uken kan Gjensidiges forhandlere regne med å ha oppgjøret for 1. kvartal på konto.

Vegdirektoratet utsetter piggdekk-fristen
27. mars - 17.58: Vegdirektoratet trosser NBFs råd, og utsetter piggdekk-fristen til 1. mai.

BOS-ledelsen gjennomfører lønnskutt
27. mars - 13.18: - Vi snur på alle steiner, sier konsernsjefen. Lønnskuttet gjelder kun for ledelsen, ikke øvrige ansatte.

Stor nedgang i skadetakster
27. mars - 12.45: Antall takster gjennom DBS-systemet falt forrige uke med 26 prosent i forhold til normalnivået. NBF frykter at utviklingen vil forsterke seg fremover.

Regjeringens krisepakke: Dette blir den største utfordringen for forhandlerne
27. mars - 09.40: - Etablering av kontantstøtte er bra og helt nødvendig, men vi har en stor utfordring i å dokumentere deler av omsetningsnedgangen som kommer, sier NBF-sjef Stig Morten Nilsen.

Klar PKK-nedgang på verkstedene
26. mars - 15.45: Fersk statistikk viser at antall PKK gikk ned med nær 20 prosent de tre første dagene denne uken, målt mot forrige uke. Nå iverksetter NBF dugnad for å få opp aktiviteten i bilbransjebedrifter over hele landet.

Vianor: Permitterte erstatter ikke sesongarbeidere
26. mars - 13.05: Vianor vil ikke erstatte de utenlandske sesongarbeiderne som ikke kommer. Sikkerhetsrisikoen er for stor.

Bildeling i vekst: - Bruken av tjenesten øker mer enn antall biler
26. mars - 13.04: Bertel O. Steens mobilitetstjeneste Otto har vokst de siste ukene, men nå er det helsedugnad som er viktigst.

Krise i bilutleie - treffer bilbransjen hardt
25. mars - 11.44: Med bilene parkert er det krise i bilutleie. Bransjen, som står for rundt 10 prosent av nybilkjøpene i Norge, forsøker å kansellere leveranser og nedskalere bilflåtene.

NBF: Ber om fjerning av omregistreringsavgiften og flere nye tiltak for bilbransjen
24. mars - 13.02: NBF har gjennom NHO foreslått en rekke konkrete nye tiltak for hjelpe bilbransjen gjennom korona-krisen. Dette er hva bilbransjeforbundet ber om.

BIL: Vil ha reduserte varebilavgifter
24. mars - 13.02: I et brev til Finansdepartementet tar Bilimportørenes Landsforening til orde for å innføre en rekke tiltak for å hjelpe bilbransjen gjennom korona-krisen.

Tesla: Har ikke varslet permitteringer - moderat registreringstakt
24. mars - 13.02: Tesla har så langt verken permittert eller sendt ut varsel til noen ansatte i Norge. Takten på registreringene er foreløpig beskjeden til å være siste måned i kvartalet.

Bruker permitterte bilmekanikere som sesongarbeidere på dekk
24. mars - 09.01: Da flyet med med sesongarbeidere ikke kom, var gode råd dyre for Dekkstra Forus. Løsningen var rett i nærheten.

Store forhandlere: Er bruktbil-optimister
23. mars - 16.12: Flere større bilforhandlergrupperinger tror at bruktbil blir et veldig viktig element for å komme gjennom krisen. Samtidig melder de om kontraktsfall på nye biler.

Store lønnskutt for Møller-ledelsen
23. mars - 10.48: Møller Mobility Group her iverksatt en rekke tiltak for å redusere kostnader i forbindelse med korona-utbruddet. Blant disse er store lønnskutt for konsernledelsen og øvrig ledelse i nøkkelroller.

Møller permitterer - skjermer kritiske funksjoner
23. mars - 10.33: Møller Mobility Group informerte forrige uke om at selskapet for første gang i historien må permittere medarbeidere i Norge. Etter dialogen med tillitsvalgte, får de direkte berørte ansatte nå permitteringsvarsler.

Undersøkelse: Slik opplever bilbransjen korona-situasjonen akkurat nå
20. mars - 18.33: Nær halvparten av bilbransjebedriftene i Bilbransje24s landsomfattende undersøkelse har allerede permittert ansatte. Samtidig sier 4 av 10 at de er sterkt påvirket av korona-utbruddet og at det kan bli kritisk for virksomheten. Se hele undersøkelsen her.

Merkeforhandlere: Permitterer, men vil ikke stenge
20. mars - 18.32: Langt over halvparten av merkeforhandlerne i Bilbransje24s undersøkelse har nå permittert deler av arbeidsstokken, men det er kun et mindretall som vurderer å stenge salgshallen. Se hele undersøkelsen her.

Bilverksteder: Må komme tiltakspakker rettet mot småbedrifter
20. mars - 18.32: Kun en av fem bilverksteder i Bilbransje24s undersøkelse mener at myndighetenes tiltakspakker er tilstrekkelig til å hjelpe dem over krisen. Resten mener at det må flere pakker til for sikre likviditeten i bedriften.

Bruktbilforretninger: Tiltakspakkene er utilstrekkelige
20. mars - 18.32: Over 90 prosent av bruktbilforretningene i Bilbransje24s undersøkelse sier at bedriften er påvirket eller sterkt påvirket av korona-utbruddet. Likevel har bare drøyt halvparten av dem sendt permitteringsvarsel til ansatte.

Skade-/lakkbransjen: Foreløpig minst dramatisk
20. mars - 18.31: Aktørene i bilskade og lakk er så langt mindre påvirket av krisen enn de øvrige aktørene som har deltatt i Bilbransje24s undersøkelse.

Bertel O. Steen innfører korona-tiltak
20. mars - 12.37: Bertel O. Steen har varslet alle ansatte om behovet for permitteringer. For en stor andel vil det bli benyttet en permitteringsgrad på 50 prosent.

- Bistand om tre uker kan være for sent
20. mars - 11.12: Likviditets-skvis: Nå trenger vi finansieringspartnere som kan tenke utenfor «boksen», sier Morten Røsten i Mobility Pool på vegne av 650 bruktbilforretninger.

Møller Mobility Group informerer alle ansatte i Norge om permitteringer
19. mars - 14.00: Omfanget og varigheten av permitteringene er foreløpig ikke avklart.

Nå faller aktiviteten på verkstedene
19. mars - 13.47: Fersk statistikk fra BUS viser at nå går antall PKK-kontroller ned.

Foreløpig ingen krise - men neste uke kan bli kritisk
19. mars - 09.50: De store delegrossistene melder om god tilgang på reservedeler, men at etterspørselen sakte men sikkert avtar.

Kverneland: Har sendt varsel - tror på få permitteringer nå
18. mars - 13.51: I løpet av ettermiddagen og torsdag vil det bli klart hvor mange ansatte i Kverneland Bil som må permitteres. Det blir et begrenset antall i første runde, tror Ådne Kverneland.

Bilia: Alle har fått varsel - ingen permittert så langt
18. mars - 13.51: - Det er viktig for alle parter å benytte de instrumentene som er tilgjengelig for raskt å kunne skalere virksomheten fremover, mener Bilia-sjef Frode Hebnes, som forrige uke måtte stenge en av sine forhandlere.

Store sprik i verkstedtilgang hos Sulland
18. mars - 12.57: I Sulland-konsernet vil enkelte selskaper være uten ordrereserve på verkstedet når uken er omme. Konsernet har varslet permitteringer, men omfanget avklares nå ute i hvert selskap.

Bavaria: Permitteringsvarsel til alle - håper å ikke permittere noen
18. mars - 12.55: - Bavaria har sendt permitteringsvarsel til alle ansatte, men vet ikke hvor mange som faktisk kommer til å permitteres.

BOS: Fortsatt bra trøkk på verkstedene
18. mars - 10.34: - Selv om Bertel O. Steen også vil permittere, er det fortsatt et stort antall jobber som skal ekspederes. Vi klarer å sysselsette servicemarkedet i en god periode fremover, sier konserndirektør Thorbjørn Myrhaug i BOS Detalj.

Dekkbransjen ber om piggdekk-utsettelse
18. mars - 09.21: Liten bemanning på dekkverkstedene kan føre til problemer når kundemassene skal legge om til sommerdekk.

- Alle forhandlere og verksteder er åpne, og det er trygt å komme hit
17. mars - 15.23: NBF har laget et informasjonsopplegg, ferdig til bruk for medlemmene og lemper samtidig på betaling av kontingenten.

Kommentar: - Bilforhandlerne er blant de mest sårbare bedriftene
17. mars - 15.14: Inntjeningen fra nye biler er allerede sterkt redusert, men nå rammes også både servicemarkedet og bruktbilomsetningen dramatisk, mener Birger Skjellvik.

- Vil strekke oss langt
17. mars - 14.42:
 Santander iverksetter konkrete tiltak for å imøtekomme bransjens behov for likviditet.

- Billig for banken å holde oss i live
17. mars - 14.41: En større bruktbilforhandler på Østlandet har permittert alle ansatte. Han er nå avhengig av en god dialog med banken.

Kritisk til myndighetens utsettelse av PKK
17. mars - 11.13: En større nordnorsk aktør mener at tiltaket fra Statens vegvesen er uheldig for bilbransjen og legger sten til byrden.

Store forhandlere: Ikke sendt ut permitteringsvarsler - ennå
17. mars - 11.11: - Jeg hadde trodd at det skulle se verre ut, sier adm. direktør Kjetil Hagestande i RøhneSelmer. Bauda og Brages har heller ikke permittert ansatte, men tror ikke det er til å unngå.

Karantene stopper ferdigstilling av bilanlegg
17. mars - 11.11: At kommunen ikke tillater folk fra utsiden å komme inn i byen uten å sitte i 14 dagers karantene får utilsiktede konsekvenser.

BIL: Dette er konsekvensene av Korona-viruset pr. i dag
16. mars - 16.32: Bilimportørenes Landsforening har i dag gjennomført en spørreundersøkelse blant sine medlemmer om hvilke konsekvenser Korona-viruset har for bilbransjen pr i dag. Her er hva de svarer.

Stort fall i antall skadetakster
16. mars - 15.57: En større aktør i bilskadebransjen melder om nær halvering av antall takster.

Bekreftet: Verksteder og deleleverandører er samfunnskritiske
16. mars - 15.53: NBF oppfordrer til skjønn i vurderingene av hvem dette gjelder i bilbransjen.

Kan drive uten teknisk leder på plass
16. mars - 15.22: Bilverkstedet kan trygt drive videre selv om teknisk leder er i karantene. Det har NBF nettopp fått bekreftet fra Statens vegvesen.

BIL: - Utsett innbetaling av engangsavgiften
16. mars - 12.54: Vil være et ekstremt viktig grep for å unngå likviditetsskvis og konkurser hos bilimportører og forhandlerkjeder, mener Bilimportørenes Landsforening.

Tar høyde for rask nedgang i etterspørselen
16. mars - 11.47: Delegrossister og leverandører inn til bilbransjen mener det bare er snakk få dager før ordreinngangen krymper kraftig.

- Innstramming ved grensene påvirker ikke biltransporten
16. mars - 11.46: Godstrafikken får gå som normalt. Det inkluderer også biltransporten over Drammen havn.

- Deleleveransene er kritisk for samfunnet
16. mars - 11.46: Bilimportørenes Landsforening (BIL) har i dag bedt Samferdselsdepartementet om at reservedelsleveransene defineres som en del av den samfunnskritiske strukturen.

NBF: 8 av 10 verksteder forventer permitteringer neste uke
14. mars - 16.44: Norges Bilbransjeforbund varsler at enkelte områder i landet risikerer å være uten verkstedtilgang. Bilverkstedene må defineres inn som en del av den samfunnskritiske strukturen, skriver NBF i et brev til Samferdselsministeren i dag.

Trafikkstasjonene: Åpner delvis for godkjenninger igjen til uken
14. mars - 10.46: Etter påtrykk fra bransjeorganisasjoner vil Statens vegvesen legge til rette for kjøretøygodkjenning - men med visse begrensninger.

Vil sende ut permitteringsvarsel
13. mars - 10.52: De første bilbransjebedriftene kommer etter alt å dømme til å sende ut de første permitteringsvarslene i løpet av dagen.

NBF: Jobber på høytrykk
13. mars - 10.52: Hva skjer om teknisk leder havner i karantene? Det er blant spørsmålene NBF jobber på spreng med å løse

Flere bilbransjebedrifter med korona-tiltak
6. mars - 11.45: Flere av de store forhandlergrupperingene sitter nå og vurderer hvilke grep de skal ta hvis det dukker opp et tilfelle av korona-smitte i et av deres anlegg.

Tor-Sigurd Simonsen, NBF

Til toppen